11:17 AM
Сучасна кухня в школі

Сучасна кухня в школі

27 липня 2021 року на базі комунального закладу «Полтавська спеціалізована школа-інтернат спортивного профілю І-ІІІ ступенів» Полтавської обласної ради відбулась нарада, на якій співзасновник Громадської організації «Національна асоціація громадського харчування» Орест Степаняк провів демонстрацію нового шкільного меню та сучасного обладнання.

У заході взяли участь начальник відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Піщанської сільської ради – Світлана Крупа, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Піщанської сільської ради – Галина Ломтєва, представник Департаменту освіти і науки – Наталія Ковшар, кухарі харчоблоків закладів освіти.

Тетяна Скоропляс, заступник директора Національної асоціації громадського харчування  продемонструвала яким має бути шкільне меню та сучасні технології його приготування.

В їдальні закладу встановили шоу-кухню (аналог харчоблоку), а шеф-кухарі  влаштували для присутніх дегустацію.

Технологи показали, як завдяки обладнанню їжа готується швидко (за урок), а за перерву видається. Завдяки комбайнам та овочерізкам можна значно спростити роботу кухаря, нарізаючи овочі чи готуючи напівфабрикати для страв.

Перелік обладнання експерти підібрали відповідно до потреб сучасних технологічних стандартів та орієнтуючись на європейський досвід. Ціль одна – допомогти країні, громадам, школам перейти на ці стандарти й реалізувати реформу харчування, щоб їжа була смачною, безпечною, а учні охоче бігли до їдальні, а не в супермаркет.

За період спілкування кухарі Національної асоціації громадського харчування встигли приготувати борщ, плов, гречку, курячі нагетси та котлети, венігрет, салат, овочі на пару, вареники, запіканку... Із свіжих продуктів, швидко, і з задоволенням.

За статистикою, в Україні у 13,5% дітей шкільного віку діагностовано ожиріння, бо основний конкурент їдальні – магазин чи булочна через дорогу.

Нова система шкільного харчування ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською, вже набула підтримки в області.

Для кожного з присутніх захід був корисним та пізнавальним, а отриманий досвід стане запорукою незворотніх змін у створенні нової системи шкільного харчування.

Категорія: Новини | Переглядів: 98 | Додав: osvita_peschane | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar