9:00 AM
ВАКЦИНАЦІЯ У РОЗПАЛІ: ЯК ВПЛИВАЮТЬ COVID-ВАКЦИНИ CORONAVAC, ASTRAZENECA, PFIZER І MODERNA НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

ВАКЦИНАЦІЯ У РОЗПАЛІ: ЯК ВПЛИВАЮТЬ COVID-ВАКЦИНИ CORONAVAC, ASTRAZENECA, PFIZER І MODERNA НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

В Україні триває вакцинація проти коронавірусу, яка має вдвічі знизити ймовірність перенесення тривалого COVID-19

Останні півроку у нашій країні триває масштабна кампанія зі щеплення населення від коронавірусу COVID-19. Імунізація проходить у всіх регіонах, але її темпи все ж не дозволяють поки сказати, що щеплення зробила половина або чверть українців. Нерідко громадяни просто відмовляються від вакцинації, бо бояться наслідків, які здаються їм невідворотними побічними ефектами, таких як важкої алергії або тромбозу.

Далі розповідаємо про особливості препаратів, якими роблять щеплення в Україні від коронавірусу.

Профіт від вакцинації від COVID-19

Провідна ціль кампанії щеплень – це, безумовно, захист людини від коронавірусу. І хоча вакцинація від інфікування не захищає на усі 100%, але наявні дослідження підтверджують твердження про те, що препарат знижує такі ризики. Фахівці кажуть, що термін придатності імунної відповіді після вакцинації – близько року, а потім на боротьбу з коронавірусом може вплинути клітинна пам'ять організму. При цьому існують дані, що стійкість проти вірусу може розтягнутися і на кілька років за рахунок клітинного імунітету. Приміром, так було з першим SARS-CoV – у декого з тих, хто перехворів, досі зберігається резистентність проти ковіду. 

Нещодавно науковці з Королівського коледжу Лондона провели дослідження з понад двома мільйонами людей і виявили, що імунізація проти ковіду вдвічі зменшує ймовірність перенесення тривалої і важкої форми COVID-19.

Результати наукового спостереження:  

  • Серед повністю імунізованих людей рівень госпіталізацій зменшується на 73%. А ймовірність серйозних симптомів знизилася майже на третину – 31%.
  • При цьому ймовірність появи симптомів впродовж 28-ми або більше днів після зараження знижується приблизно вдвічі за наявності двох доз вакцини. 

Новини за темою: В Україні не запроваджуватимуть обов'язкову вакцинацію для освітян, - МОЗ

Темпи вакцинації в Україні

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що станом на 3 вересня повний цикл вакцинації проти коронавірусу в Україні уже пройшли понад 4 мільйони осіб. За минулу добу було зроблено понад 152 тисячі щеплень. Одну дозу отримали 46 826 людей, повністю імунізовано 105 946 осіб. 

Які вакцини використовуються в Україні

В Україні роблять щеплення проти COVID-19 4-ма препаратами: CoronaVac (Sinovac), AstraZeneca, BioNTech-Pfizer і Moderna.

Найбільше щеплень в Україні зроблено вакциною Sinovac та AstraZeneca. А ось з середини липня загальнодоступним став ще й препарат Pfizer. Його використовують у центрах масової вакцинації із пріоритетом для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями.

Вакцина Pfizer. Ізраїльські вчені з медичного центру "Шиба" з'ясували, що вакцина проти коронавірусу Pfizer-BioNTech безпечна для людей навіть з серйозною алергією. Науковці повідомили, що з-посеред 8102 заявок на вакцинацію 429 були заявками від пацієнтів з груп високого ризику, бо вони раніше мали алергію.

Відомо, що алергічні реакції з’явилися у 9-х жінок з цієї групи. У трьох були зафіксовані анафілактичні реакції, тому їм довелося пройти курс лікування адреналіном та антигістамінними препаратами, тоді як у шести випадках були зареєстровані легкі форми алергії. 

Новини за темою: У Києві запрацювали нові центри вакцинації: Адреси

Вакцина Moderna. Дослідники проаналізували рівень антитіл у медпрацівників Бельгії після того, як вони отримали дві дози вакцин. У дослідженні взяли участь 688 осіб, які отримали вакцину Moderna, і 959 осіб, котрі отримали вакцину Pfizer. Рівень антитіл у тих, хто приймав Moderna, був вище у інфікованих, неінфікованих і в різних вікових категоріях.

Дослідники стверджують, що різниця у рівнях антитіл може бути пов'язана з вищим вмістом РНК у вакцині Moderna і тривалішим інтервалом між першою і другою вакцинацією. Другу вакцину Moderna вводять через чотири тижні після першого щеплення, а вакцину Pfizer, приміром, вводять через три тижні після першого щеплення.

В Україні щеплення вакциною Moderna стали робити після початку п'ятого етапу вакцинації, тобто з 21 липня. Першу партію препарату наша країна отримала 18 липня – препарату завезли у кількості 2,2 млн доз. Зараз же в України залишилася вакцина лише для уколів другою дозою. Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що половина доз залишилася на національному складі, а інша половина була використана для першого щеплення.

Вакцина AstraZeneca. Імунізація цим препаратом триває ще відносно недовго. Відомо, що вакцина дає 77% захисту від коронавірусу, але не одразу, а через місяць після отримання другої дози. При цьому через 4-5 місяців отриманий імунітет знижується до 67%. А ось препарат Pfizer ефективний на 88% через місяць після введення другої дози медичного засобу, але вже за 6 місяців після щеплення здобутий захист знижується до 74%.

Варто відзначити, що у Великій Британії незодавно фіксували часті випадки тромбозу одразу після щеплення AstraZeneca у людей, чий вік менший за 60 років.

Вакцина CoronaVac. Препарат запобігає летальному результату від важкого перебігу коронавірусу. Дослідження на медичних працівниках в Індонезії, яким робили щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech у період з січня по березень 2021 року, показали, що вакцина має ефективність 98% у запобіганні смерті пацієнтів. 

 

Новини за темою: Імунітет після вакцинації зберігається близько року, - експерти

Побічні ефекти після вакцинації

У МОЗ зазначили, що ризик по-справжньому серйозних побічних ефектів при вакцинації проти коронавірусу в Україні становить менше 1%. Побічною реакцією вважається погіршення стану здоров’я впродовж місяця після вакцинації.

До найбільш поширених реакцій на вакцинацію виділяють такі:

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції;
  • лихоманка чи озноб;
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі;
  • збільшені лімфатичні вузли;
  • нудота;
  • втомлюваність;
  • безсоння;
  • запаморочення.

При цьому необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря або до лікарні, якщо після вакцинації у вас виникли такі симптоми:

  • судоми;
  • втрата свідомості;
  • блювання;
  • висип на тілі;
  • сильний біль;
  • температура понад 38 градусів;
  • сплутаність мови.

Щоправда, не потрібно забувати, що вказані симптоми можуть бути ознаками нового або хронічного захворювання, яке збіглося по часу з вакцинацією від коронавірусу.

Категорія: Новини | Переглядів: 71 | Додав: osvita_peschane | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar